Review Furiosa: A Mad Max Saga (spoilervrij!) (2024)

We duiken terug de woestijn in na bijna 10 jaar, en we zijn terug op de Fury Road! Furiosa: A Mad Max Saga is de prequel van denderend actie-succes Mad Max: Fury Road. De film is dus deel van de Mad Max filmreeks, die begon in de jaren '80 onder toezicht van terugkerende regisseur George Miller.

Furiosa voelt, ondanks de diepe verbanden tussen deze film en zijn voorganger, vaak als een heel ander beest. De film is verdeeld in vijf delen, als een soort anthologie, die het levensverhaal van hoofdkarakter Furiosa volgen van haar ontvoering tot het begin van Mad Max: Fury Road.

LEES OOK: Alles wat we weten over GPT-4o van OpenAI

We krijgen in deze film een blik op de politiek van het onontgonnen land. De verschillende machten die vechten om de gelimiteerde grondstoffen, en de manier dat mensen zoals Furiosa ontstaan door de bestaande machten.

Terug in de wereld van zand en olie

Review Furiosa: A Mad Max Saga (spoilervrij!) (1)

Wat is het fijn om terug te zijn. Auto's, motoren, trucks, vliegers en nog veel meer strijd met elkaar op de Fury Road in deze grijpende prequel. We komen terug op bekende locaties zoals The Citadel en ontdekken nieuwe locaties die eerder beschreven zijn, zoals Gas Town en The Bullet Farm.

Er zijn enorm veel terugkerende karakters, waarvan we niet te veel weg zullen geven. De film creëert een echte aansluiting tussen zichzelf en de wereld van de vorige films, en laat ons hoekjes van de wereld zien die het ontdekken echt waard zijn.

LEES OOK: Wat kunnen we verwachten van digitaal entertainment in de metaverse?

De actie is meer dan waardig om vergeleken te worden met vorige films. De stijl van de film is ongetwijfeld anders, met meer chaotische editing dan in Fury Road, maar de harde kern blijft hetzelfde. De praktische effecten zijn prachtig, hoewel er wel duidelijk meer CGI is gebruikt dan in de vorige film, vooral bij het creëren van nieuwe locaties.

Al met al heeft de film een unieke, dynamische structuur die een enorme hoeveelheid tijd en informatie verdicht en binnen brengt voor de kijker met grijpende actiescenes en prachtige beelden.

Chris Hemsworth is hilarisch en beangstigend

Review Furiosa: A Mad Max Saga (spoilervrij!) (2)

Het sterkste deel van Furiosa: A Mad Max Saga is ongetwijfeld de actie en uitvoering van de acteurs. Furiosa zelf, gespeeld door Anya Taylor-Joy, krijgt een intense en stille schildering die goed aansluit op Charlize Theron's optreden in Mad Max: Fury Road.

LEES OOK: Nieuwe trailer voor seizoen 2 van House of the Dragon

Ze krijgt niet veel om te zeggen, maar door de ogen acteren kan Taylor-Joy als de beste. Taylor-Joy zelf vertelde dat ze tussen filmen soms weken stil bleef, en de emotie op haar gezicht wordt snel een stil eiland in een oceaan van motorgeluiden en explosies.

De korte romantiek tussen Furiosa en Praetorian Jack (Tom Burke) is ietwat gehaast, maar geeft benodigde motivatie en een vette revelatie voor kijkers richting het einde van de film. Ook jonge Furiosa (Alyla Browne), waar we de film mee beginnen, is knap geacteerd en de transitie tussen actrices voelt natuurlijk aan.

LEES OOK: Creëer je eigen legende als Shinobi of Samurai in Assassin's Creed Shadows, verkrijgbaar vanaf 15 november

Chris Hemsworth, die na Thor: Love and Thunder zorgen had dat hij 'een parodie van zichzelf' speelde, levert hier een oprecht beangstigende voorstelling af. De humor van zijn karakter 'Dementus', een opportunistische krijgsheer met ongebreidelde ambitie, versterkt juist de duistere kant van zijn karakter.

Hem rond zien rijden op een koets gemaakt van motoren (en een monster truck) geeft hem een grandioze energie die door de rest van de film heen sijpelt. De duistere momenten, waar zijn beheersende en gewelddadige wijze zich onthuld, sluiten goed aan op de 'larger than life' presentatie waar de moderne Mad Max films bekend om staan.

Terug naar het begin van het einde

Review Furiosa: A Mad Max Saga (spoilervrij!) (3)

Furiosa: A Mad Max Saga doet enorm veel, zowel als onafhankelijke film én als deel van een geliefde filmreeks. Deze prequel bereikt een belangrijk doel: het geeft de kijker een heel ander beeld op de gebeurtenissen van Mad Max: Fury Road. Richting het einde begin je als kijker de aansluiting tussen de twee films te zien, en het maakt de film alleen maar spannender en meer bevredigend.

De kijker krijgt een diepere blik in de ervaring van het hoofdkarakter op een oprecht waardevolle manier, en krijgt ook nog een kick-ass filmervaring waarvan elke minuut goed wordt gebruikt.

Deze film is voor iedereen het kijken waard. Of je nu zoekt naar actie, avontuur, angst, of zelfs een beetje romantiek... Furiosa: A Mad Max Saga kan het je allemaal geven en is 23 mei in de bioscoop.

Review Furiosa: A Mad Max Saga (spoilervrij!) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 5517

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.